Forsidebilde_2

Om honning

Honning er en naturlig søt, tyktflytende væske som biene produserer ved å samle nektar fra blomster og honningdugg, og deretter bearbeides den i bikuben. Nektaren blir omdannet til honning gjennom en prosess der biene tilsetter enzymer og melkesyrebakterier, og tørker nektaren ned fra 80-90% fuktighet til et vanninnhold på rundt 20%.. Deretter lagres honningen i de sekskantede vokscellene i bikuben og forsegles med et lokk av bivoks.

Honning består hovedsakelig av forskjellige sukkerarter, hovedsakelig glukose og fruktose, i tillegg til  enzymer, vitaminer og mineraler. Innholdet er avhengig av hvilke planter biene har samlet nektar fra.

Biene gir oss utallige goder. De samler nektar fra blomstene, og bearbeider den til honningen er ferdig og holdbar over lang tid. Birøktere slynger honningen ut i en sentrifuge-lignende beholder og rører den forsiktig til den er klar til å tappes på delikate glass.

Men bier tilbyr ikke bare honning. Med en bikube i hagen kan det føles som å ha sitt eget apotek. Her er noen av produktene man kan høste:

Pollen: Biene samler pollen fra blomster og bruker det som mat til avkommet sitt. Samlet pollen kan høstes som et kosttilskudd rikt på proteiner og en rekke næringsstoffer.

Propolis: Biene samler harpiks fra ulike planter og bruker det som et bakteriedrepende stoff inne i bikuben. Birøktere kan også høste propolis og bruke det på forskjellige måter.

Voks: Biene produserer sin egen bivoks til å lage de titusenvis av sekskantede cellene de trenger i bikuben. Bivoksen er en verdifull ressurs som gjenbrukes av birøkterne. Den kan også brukes til å lage lys, såper, kremer eller impregneringsprodukter.

Dronninggele: Med litt kunnskap kan man også høste dronningens egen mat: høyoktan dronninggele.

Når det gjelder å hjelpe biene, bør man vurdere å tilrettelegge for ville pollinerende insekter som humler og solitære bier. Å sette opp en tom bikube for å tiltrekke seg en sverm med honningbier er ikke hensiktsmessig hvis man ikke ønsker å være birøkter og gi dem nødvendig stell. Insektshoteller for solitære bier og humlekasser for humler kan være gode alternativer for å støtte de ville pollinerende insektene. Å erstatte noe av plenen med blomstereng gir et større matfat til insekter, og generelt å bidra til flere blomstrende vekster og trær, som selje, er bra tiltak.

 

Kilde: Deler av teksten er hentet fra Den lille brosjyren om bier, Norges Birøkterlag