20210608_145547_birokt_i_skogen_2

Livet i en bikube

Hvordan er livet i en bikube?

En bikube er hjemmet til et bisamfunn, eller det birøkterne kaller et bifolk, som består av arbeiderbier, dronninger og droner. Her er en generell oversikt over hvordan et bifolk fungerer:

  1. Dronningen: Dronningen er den viktigste bia i bifolket. Hun er ansvarlig for eggproduksjonen og legger opptil 2000 egg om dagen i sesongen.
  2. Arbeiderbiene: Arbeiderbiene er alle hunnbier, og de utfører de fleste oppgavene. Disse oppgavene inkluderer å samle nektar og pollen, mate larver, bygge og reparere konstruksjonen av bivoks, ventilere bikuben og forsvare den mot inntrengere.
  3. Dronene: Droner er mannlige bier og deres eneste formål er å befrukte dronningen. De har ikke brodd, og de blir ofte kastet ut av bikuben når matressursene blir knappe eller på slutten av sesongen.
  4. Bivoks: Bivoks er bienes eget produkt, arbeiderbiene har vokskjertler på bakkroppen og produserer det ved behov. Det er byggematerialet som biene bruker til å bygge sekskantede celler for lagring av honning, pollen og oppdrett av yngel som blir til nye bier.
  5. Honning og pollenlagring: Honning og pollen lagres i cellene av bivoks. Honning brukes som mat, og pollen brukes som proteinrikt fôr som yngelen behøver for å vokse.
  6. Temperaturregulering: Biene jobber sammen ved hjelp av vingene for å regulere temperaturen inne i bikuben. De samler seg rundt yngeltavlene for å generere varme når det er kaldt, og de klarer også å kjøle ned bikuben når det er varmt, og å tørke ned vanninnholdet i nyhentet nektar. Kommunikasjon: Biene kommuniserer gjennom dans, duftstoffer og berøring for å informere de andre i bifolket om matkilder, dronningens tilstand og andre viktige hendelser.
  7. Reproduksjon: Når et bifolk blir stort nok, kan den dele seg gjennom en naturlig formeringsprosess kalt sverming. En ny dronning blir født, og en del av arbeiderbiene og dronene forlater bikuben sammen med den gamle dronningen for å danne et nytt bifolk.